R.I.P Jan de Gids

auch wir durften Jan de Gids kennenlernen, unsere Kolleg*innen aus den Niederlanden hätten es nicht besser schreiben können. R.I.P Jan de Gids


💫 In Memoriam  Jan de Gids.💫 

Op dinsdag 19 december kwam het bericht dat Jan de Gids die morgen was overleden.

Een schok voor de meeste mensen die hem kenden als de altijd vrolijke, opgewekte keurmeester die zijn liefde voor de kynologie duidelijk uitte.
Hij was een graag gezien keurmeester, niet alleen op NHC evenementen maar op veel internationale tentoonstellingen. Hij reisde niet alleen Europa door voor de shows maar ging ook naar de Verenigde Staten en Canada, waar hij de eerste FCI keurmeester was die de Hollandse Herdershond op een show keurde. Niet alleen keurde hij daar maar hij gaf ook een presentatie voor Amerikaanse keurmeesters die belangstelling hadden in de Hollandse Herdershond. 

Ik leerde Jan kennen in 1997 bij het examen voor de Hollandse Herder. Daarna hebben we veel uren met elkaar doorgebracht in de auto naar evenementen in Nederland, Luxemburg en in het vliegtuig naar de Verenigde Staten. 

Door een subtype van de ziekte van Parkinson (atypisch parkinsonisme), gekenmerkt door een snelle achteruitgang van zijn mentale vermogen om zijn lichaamsfuncties en kortetermijngeheugen te beheersen, was hij tot zijn grote verdriet niet meer in staat te keuren. Wel kon ik in mijn laatste gesprekken met hem nog steeds merken hoeveel hij wist, niet alleen van de Hollander maar van alle rassen die zijn belangstelling hadden.

Jan is niet meer, maar de herinnering aan hem blijft bewaard.

Namens het NHC bestuur en alle leden wens ik zijn vrouw Joke en zijn 2 zoons heel veel sterkte bij dit grote verlies.

Nellie Nugteren-van den Hooven
Voorzitter


Quelle Nederlandse Herdershonden Club NHC